Blog

De gezonde partner als kop van Jut

Zieken reageren zich nogal eens af op hun partner. Als familie en vrienden op bezoek komen haalt de zieke vaak nog energie vanuit zijn tenen om het gezellig te hebben met de visite.

Maar daarna is de batterij leeg, de zieke kan niets meer hebben en reageert zich af op degene die het dichtstbij staat: de partner. Die krijgt als kop van Jut alle frustratie, machteloosheid en woede van de zieke over zich heen.

Het is een aspect waar niet veel over gesproken wordt. Zelfs de eigen kinderen krijgen zo een vertekend beeld van hoe het met hun zieke ouder gaat.

Dit gebeurde ook toen mijn man heel erg ziek was. Ik was eigenlijk blij toen hij een keer naar mij onredelijk uit zijn slof schoot terwijl er visite bij was. Op die manier hoefde ik niets uit te leggen: de visite zag met eigen ogen wat er gebeurde.

Als gezonde partner is het niet makkelijk om dit soort uitbarstingen van je af te laten glijden. Je kunt nog een hele tijd denken: ‘dit komt door de ziekte’, maar als je zelf oververmoeid en emotioneel bent, komt het gewoon keihard bij je binnen. Daarom is het belangrijk om er met je omgeving over te praten en het niet steeds weg te slikken. Zoals Claudia Koehoorn zegt in De Partner: pannenkoeken slik je weg, emoties niet. Zorg dat je ergens je ei kwijt kunt, dan hou je het langer vol.