Boek

De Partner

Jessica van Hooff

‘Hoe doen anderen dit?’ was de vraag die Jessica van Hooff zich geregeld stelde tijdens het ziekteproces van haar man André. Vier jaar na de diagnose 'ver uitgezaaide prostaatkanker' overleed hij.

Vanuit deze vraag begon ze te interviewen en te schrijven. Ze interviewde ervaringsdeskundigen en (zorg)professionals in allerlei situaties. Van fysiek tot mentaal ziek, van geneeslijk tot ongeneeslijk en van plotseling overleden tot eindeloos lang ziek.

De zoektocht naar het antwoord op haar vraag mondde uit in een boek met herkenbare en intense verhalen. Niet alleen soms rauw, vol emotie en schaamteloos eerlijk, maar ook vol praktische tips en handvatten.

Taboes rondom ziekte bespreekbaar maken

Over veel zaken die je als gezonde partner tegenkomt, wordt nauwelijks gesproken. Met De Partner maakt Jessica zaken bespreekbaar en ze doorbreekt taboes, zoals:

  • De invloed van de ziekte op je relatie en intimiteit
  • Hoever ga je in het zorgen voor je partner
  • Hoe blijf je overeind als je overbelast en uitgeput bent?
  • Wie heeft de regie in het ziekteproces en wat gebeurt er als de een wil doorbehandelen en de ander niet?
  • Hoe ga je ermee om als je partner psychisch ziek wordt?
  • Het verlaten van je zieke partner
  • Hoe ga je alleen verder?
  • Wil je een nieuwe relatie en hoe vind je die?

Dit en nog veel meer kun je lezen in het openhartige boek De Partner. De verhalen zijn herkenbaar en intens.

Een stem voor de gezonde partner

In juni 2023 verschijnt bij Uitgeverij Leessst het boek De Partner. Jessica van Hooff schrijft in dit boek vol interviews en tips over wat er op je af komt als je partner ernstig ziek wordt en/of overlijdt, en hoe je daarna weer verder gaat. Hiermee geeft ze een stem aan een groep die vaak nauwelijks gezien en gehoord wordt.

De Partner is bedoeld voor zowel de gezonde partner als voor de naasten en zorgprofessionals. Het boek geeft herkenning, steun en praktische tips en kan de opening bieden voor een gesprek.

Tips voor de gezonde partner

1.  Hoe blijf je overeind?

De belangrijkste tip is: zorg goed voor jezelf! Als je goed voor jezelf zorgt, kun je langer voor je partner zorgen. Ga elke dag even naar buiten, beweeg, zoek ontspanning, eet gezond en blijf zo lang mogelijk je eigen dingen doen. Goed voor jezelf zorgen is ook op tijd hulp aan anderen vragen. Je hoeft het niet alleen te doen en 24/7 zorg bieden is voor niemand haalbaar.

2. Intimiteit met je zieke partner

Als je partner heel ziek is, gebruik dan je creativiteit om samen intieme momenten te beleven. Huid op huid contact kan fijn zijn: bloot tegen elkaar aanliggen of een handmassage. Je kunt ook samen op de bank onder een dekentje een grappige film kijken. Samen ergens om lachen werkt ontspannend en het verbindt. Geef elkaar iets liefs of geks. Lees de zieke een mooi boek voor of eet samen iets wat je allebei heerlijk vindt. Luister muziek die je allebei mooi vindt terwijl je dicht tegen elkaar aan ligt of zit.

3. Administratie en financiën

Zorg dat je elkaars wachtwoorden weet, wegwijs bent in de administratie en dat je financiële zaken kunt afhandelen. En als je het nog niet hebt: maak een testament op bij de notaris, waarin je van alles kunt regelen.

Als er sprake is van een eigen bedrijf is het helemaal belangrijk dat alles goed geregeld is. Weet hoe zaken geregeld zijn en ga na wat je financiële positie is als je alleen achterblijft. Verdiep je in erfrecht, want de erfbelasting kan er flink in hakken.