Over Jessica

Jessica van Hooff (1964) groeit op als jongste telg in een groot en gezellig gezin in Bergen (NH). Ze krijgt als dochter van een schoolmeester de liefde voor taal met de paplepel ingegoten. Taal en muziek vormen belangrijke elementen in het gezin.

Na het VWO doet ze de opleiding tot directiesecretaresse bij Schoevers. Een paar jaar later trouwt ze met André en verhuizen ze voor zes jaar naar Delft. Samen krijgen ze twee dochters.

“Taal en verbinding maken vormen de rode draad in al mijn banen, evenals de interesse in het verhaal achter de mens.”

Ze werkt jarenlang als onder andere intercedente, hoofd van een secretariaat, directiesecretaresse en managementassistente bij verschillende bedrijven. Uiteindelijk start ze na een opleiding als relatieconsulente haar eigen praktijk in Alkmaar als matchmaker en datingcoach onder de paraplu van een landelijke organisatie. Taal en verbinding maken vormen de rode draad in al haar banen, evenals de interesse in het verhaal achter de mens.

In 2019 overlijdt haar man, vier jaar na de diagnose ver uitgezaaide prostaatkanker. Jessica vraagt zich tijdens zijn ziekte geregeld af: “hoe doen anderen dit?” want de ziekteperiode van haar man ervaart ze als zwaar.

Als je geliefde ziek wordt of overlijdt, word je met heel veel dingen geconfronteerd die je van tevoren niet bedacht hebt, waar nauwelijks over gesproken wordt en waarvan je omgeving vaak geen idee heeft. Jessica zoekt op internet en in boekhandels, maar kan daar weinig over vinden.

Een jaar na André zijn overlijden besluit ze daarom zelf een boek te schrijven over wat er op je afkomt als je partner ernstig ziek wordt en/of overlijdt, en hoe je daarna weer verdergaat.

Ze realiseert zich dat ze bepaald niet de enige is met een zieke of overleden partner. Daarom deelt ze in De Partner niet alleen haar eigen verhaal, maar ook dat van de vijfenzestig ervaringsdeskundigen en (zorg)professionals die ze interviewde. Het stellen van al haar eigen vragen aan (vaak bevriende) professionals steunde haar en werkte helend.